Quantcast
Channel: Media NewsMedia News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Descriere Alpinism Utilitar

$
0
0

Alpinism Utilitar
In anul 1999, un numar de 28 de societati si persoane fizice au infiintat “Asociatia Profesionala a Alpinistilor Utilitari din Romania”, denumita APAUR, care isi propune sa apere interesele profesionale ale alpinistilor utilitari si sa-i ajute in cazul in care au nevoie de sustinere pentru a initia un nou proiect.

http://www.alpinismutilitar.info/alpinism-utilitar/
Alpinismul utilitar este o modalitate de acces si de obtinere a unei pozitii de lucru sigure pentru lucrul la inaltime sau in spatii cu acces dificil. Principiul de baza al alpinismului utilitar este ca permanent lucratorul sa fie atasat (prin intermediul hamului de lucru) la doua corzi legate in puncte independente. Aceasta modalitate moderna de a ajunge in anumite locuri greu de accesat altfel se foloseste in multe domenii, dintre care amintim: izolari, reparatii structuri beton si zidarie, curatire si vopsire, spalare geamuri, montarea de plase de protectie, toaletare arbori, instalari panouri luminoase si bannere pe cladiri, instalari de relee de telecomunicatie pe cladirile inalte si nu in ultimul rand reabilitare fatade.

O scurta istorie a alpinismului utilitar

Alpinismul utilitar a fost initial dezvoltat din tehnicile de speologie alpina cu scopul de a obtine o metoda simpla si eficienta prin care lucratorul sa poata accesa rapid si in maxima siguranta diferite locatii dificile fara a folosi schele, nacele sau alte dispozitive de acces. Cu toate acestea, daca ne uitam in trecut, alpinismul utilitar are radacini milenare, deoarece a fost folosit cu secole in urma de catre echipajul corabiilor cu panze care trebuia sa lucreze la inaltime, fiind atarnati de franghii de sau hamuri special create pentru a le conferi protectie sporita in caz de furtuna.

Prima utilizare pe scara larga a alpinismului utilitar a fost pentru a efectua inspectii la platformele de extractie petrol si gaze din Marea Nordului. Pe masura ce s-a dovedit valoarea acestei metode de acces, aplicatiile sale s-au dezvoltat si pe uscat, unde se foloseste tot mai des pentru o larga varietate de operatiuni, de la spalarea si intretinerea fatadelor cladirilor inalte pana la reparatii, aplicatii in geotehnica si inspectii la diverse structuri industriale.

In ultimii 200 de ani, odata cu aparitia si dezvoltarea alpinismului recreativ, sportiv si de performanta, franghia de alpinism impreuna cu celelalte echipamente acceptate de etica alpina, au cunoscut o evolutie spectaculoasa, pana la perfectiunea atinsa in zilele noastre. Elementele de baza al acestei dezvoltari care au fost coarda de alpinism si, respectiv, teoria caderii in coarda, au ridicat continuu nivelul alpinismului utilitar, imbunatatind siguranta si eficienta muncitorilor care lucreaza la inaltime.

Alpinismul utilitar (sau industrial, cum este numit adesea), a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimele doua decenii si in Romania, in special datorita faptului ca au fost puse bazele legale, tehnice si stiintifice ale acestei activiti si astfel s-a largit domeniul sau de aplicare. Ca si in alte tari ale lumii, profesia de alpinist utilitar (”Rope Access” cum este cunoscuta pe plan mondial), face parte integranta din vastul domeniu al lucrului la inaltime, avand multe parti comune cu domeniul public.

Acest aspect a impus oricarui alpinist utilitar sa cunoasca si sa aplice frecvent in activitatea sa profesionala toate tehnicile moderne de lucru la inaltime, cum ar fi, de exemplu, sistemele de oprire a caderii si instalatiile de ridicat si transport manuale si mecanice. Lucrul in coarda urmeaza a fi utilizat in situatii deosebite, cum ar fi interventiile in salvarile de la inaltime, cazuri de fort? majora, in situatii de intemperii, finisaje finale, sau expertize realizate de catre persoane perfect pregatite pentru aceste cazuri.

Alpinismul utilitar in Romania

Adaptarea tehnicilor specifice alpinismului sportiv, speologiei si salvamontului la cerintele din domeniul constructiilor au fost incepute in Romania in anul 1988 – 1989 printr-un ”Program de experimentari” finantat de Trustul Antrepriz? Generala Lucrari Speciale Izolatii si Tensionari Bucuresti si realizat de catre Institutul de Cercetari Stiintifice pentru Protectia Muncii si Institutul de Cercetari si Proiectari Tehnologice in Transporturi, avand sprijinul de specialitate al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada. In cadrul acestui program complex legislativ, s-a stabilit definitia unui alpinist utilitar, s-a descris fisa postului, impreuna cu riscurile la care un alpinist utilitar este expus.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles





Latest Images